Van uitstellen naar actie

5 Vragen Die Zorgen Dat Je Stopt Met Uitstellen!

83% Van de ondernemers in Belgie en Nederland stelt vaak belangrijke beslissingen steeds uit. Het zijn vaak beslissingen die direct impact maken op hun persoonlijke én zakelijke leven. Vaak heeft het te maken met:

 

 • Slechte ervaringen vanuit het verleden
 • Ze hebben deze actie nooit eerder gedaan. Ze springen in dat geval letterlijk in het diepe.

 

Een voorbeeld van een slechte ervaring kan zijn dat je in het verleden voor het eerst een CEO hebt aangesteld. Vervolgens heeft deze CEO niet het gewenste resultaat opgeleverd. Hij kwam afspraken niet na, was enkel gefocust op zijn eigen belang én kon niet communiceren met het overige personeel. Vervolgens is de beste man ontslagen, waren er veel problemen om het ontslag af te wikkelen en kostte dit het bedrijf veel tijd, een hoop geld en veel frustratie bij de eigenaar en het personeel.

Je kunt je voorstellen dat ondanks wat het beste is voor het bedrijf, een nieuwe CEO aanstellen, de eigenaar waarschijnlijk niet zo happig is om zijn bedrijf, over te laten aan een nieuw persoon. De eigenaar pakt dan vaak de leiding weer terug in handen met als gevolg dat hij belemmerd wordt in verdere groei van zijn ondernemerschap.

 

In het tweede geval, door in het diepe te springen en niet exact te weten wat de uitkomst gaat zijn beangstigt ze waardoor ze vaak niet in beweging komen. Door niet te kunnen dealen met die onwetendheid blijven ze oude, vaak onwerkbare patronen, in stand houden.

 

Als voorbeeld kun je hierbij denken aan het opstarten van compleet nieuwe functie’s in het bedrijf, een extra vestiging of voor het eerst een grotere lening aangaan dan jezelf vandaag op je bankrekening hebt staan.

 

Hieronder lees je enkele krachtige waardevolle vragen waardoor je vandaag duidelijkheid kunt creëren voor jezelf. Ontdek wat er in de weg staat én waarom je niet doet wat je zou moeten doen. Uiteindelijk door deze inzichten is het doel dat je in staat bent om ondanks die angsten en onzekerheid krachtig te handelen.

 

Lees Hier Hoe Jij Kunt Stoppen Met Stoppen

 

Waarom stellen we steeds dingen uit in business?

 

1 – Wat stel je uit? De grootste valkuil voor ondernemers om te kunnen groeien met hun bedrijf is dat ze noodzakelijk vereiste acties uitstellen. Vraag jezelf maar eens af: Wat is het wat is ‘eigenlijk zou moeten doen maar waar ik nooit aan toe kom? Denk hierbij aan:

 

 • Extra medewerkers aannemen.
 • Investeringen doen.
 • Taken of verantwoordelijkheden overdragen.
 • Een belangrijk gesprek hebben met bijv. een vennoot, medewerker of partner.

 

Uiteindelijk kom je er nooit aan toe en stel je de dingen uit naar later. Een toegewijd succesvol leider weet echter dat later codetaal is voor NOOIT!

Het enige moment om te creëren is NU, het ideale moment om iets te doen bestaat niet. De grootste shift waar ik ondernemers bij assisteer is dat ze in staat zijn om LATER naar het NU te halen. Achteraf geven mijn cliënten aan dat de grootste winst die ze hebben behaald én de innerlijke rust die ze nu hebben een gevolg is door te stoppen met uitstellen. Mijn verzoek aan jou is om lijst te maken met dingen wat je steeds uitstelt of waar je nooit aan toekomt. Neem hier ook zaken in mee vanuit de gedachte: als ik zoveel € op mijn rekening zou hebben, of zoveel medewerkers zou hebben dan pas ben ik in staat om in actie te komen.

 

 • Maak een lijst met de dingen die je uitstelt?

 

2 – Hoelang speelt dit al? Hetgeen wat iedere gedreven zaakvoerder weet is dat het enige waar we schaarste van hebben is tijd! Dus als jij opmerkt dat je dingen aan het uitstellen bent dan wil jij jezelf afvragen: Hoelang doe ik dit al?

Wat ik vaak opmerk bij de ondernemers waar ik mee werk is het volgende: Ze hebben hun bedrijf opgebouwd tot een omvang  van ± 50 medewerkers. Ze zien vervolgens dat ze wel door willen groeien maar dat het veel beter zou zijn om een CEO aan te stellen. Echter doordat ze bepaalde verhalen, meningen of angsten hebben staan die vaak in de weg om in actie te komen. De angst dat de CEO er een puinhoop van gaat maken, het verhaal dat het personeel gaat denken dat de eigenaar zich niet meer betrokken voelt bij het bedrijf, of misschien wel de mening: Hij kan nooit leiding geven zoals ik heb gedaan.

Als je dus geen verantwoordelijkheid neemt voor gedachtes, verhalen en angsten dan zorgt dat er direct voor dat je stagneert.

 

 • Hoelang speelt het al dat je de beslissing uitstelt ?

 

3 – Wat zijn hier de consequenties van? Vraag jezelf eens af: wat kost dit uitstellen van het maken van een beslissing het bedrijf? Zorgt het er bijvoorbeeld voor dat je niet groeit. Of zorgt het ervoor dat je als leider niet kunt doen wat je ‘eigenlijk’ zou moeten doen? Mijn verzoek aan jou is om brutaal eerlijk te noteren wat dit het bedrijf kost. Denk hierbij aan: effectiviteit, omzet én winst, teamspirit, jouw positie t.o.v. de concurrentie etc…

Daarnaast ben ik ook benieuwd wat dit uitstellen doet met jou als zaakvoerder van je bedrijf. Ik kan me voorstellen dat dit kan leiden tot stress, zorgen én dat je te weinig tijd maakt voor de dingen die écht belangrijk zijn. Vervolgens nodig ik je uit om te kijken wat voor impact dit maakt op je privéleven. Kom je in de avond thuis bij je gezin en ben je vervolgens iemand met een kort lontje en kun je weinig verdragen. Neem dit allemaal mee in je lijst van consequenties.”

 

 • Wat zijn de consequenties voor je bedrijf?
 • Wat zijn de consequenties voor je persoonlijke leven?

 

4 – Wat is je angst? Dit is één van de voornaamste redenen om steeds beslissingen uit te stellen is angst.

Mensen hebben allerlei verhalen draaien als het gaat over de uitkomst van de beslissing. “Wat als ik die investering niet terug kan betalen?” of “Wat als mijn vennoot boos wordt door het gesprek wat ik met hem moet hebben en besluit om te stoppen met de samenwerking?” Dit zijn enkele voorbeelden van verhalen die we kunnen hebben draaien. Weet dat die verhalen niet gebaseerd zijn op feiten echter op aanname’s. Wij als mens hebben de eigenschap dat we feiten en aannames vaak door elkaar halen. Waar die aannames vaak op gebaseerd zijn is gebeurtenissen vanuit het verleden. Uiteindelijk zijn er altijd 3 redenen waarom ondernemers dingen uitstellen:

 

 • Angst
 • Geloof in magisch denken ( Als ik dat moeilijke gesprek met mijn partner niet heb , dan gaat het issue vanzelf over)
 • Een onbewuste zwakke Inner Strength

 

Om in actie te kunnen komen is het heel werkbaar dat jij de volgende 2 vragen beantwoord:

 

 1. Wat is je angst?
 2. Wat zou er, in het slechtste geval, kunnen gebeuren als je in actie komt?

 

5 – Wie moet ik zijn? Dit is een vraag waar de meeste mensen veel moeite mee hebben om daar een antwoord op te geven. Dat komt omdat de meeste mensen geen flauw idee heeft WIE ze werkelijk zijn!

Om jou te helpen zal ik de vraag ‘re-framen’. Welke karaktereigenschappen, houdingen of patronen zie je bij jezelf? Ben je iemand die terughoudend is, recht door zee, of misschien ben je iemand met een kort lontje. Wat je moet weten is dat veel van deze houdingen vaak ‘onbewust’ gecreëerd zijn. Sommige karaktereigenschappen zoals: doorzettingsvermogen, oprecht of focus, zijn heel werkbaar. Daarnaast kun je ook heel onwerkbare karaktereigenschappen hebben zoals: koppig, egoïstisch of twijfelaar

Dus, jouw beste denken heeft je onbewust gebracht tot waar je nu staat in het leven. Om nu te zorgen dat je stopt met uitstellen is het heel werkbaar om te kijken naar welke bewust gecreëerde houding ik moet aannemen én welke onbewust gecreëerde houdingen zal ik moeten stoppen? Dus om er achter te komen WIE je moet zijn om te stoppen met uitstellen stel jij jezelf de volgende vragen:

 

 • Welke onbewust gecreëerde houding / karaktereigenschappen moet ik stoppen?
 • Welke houding / karaktereigenschap zal ik bewust moeten starten?

 

Elon Musk

 

Ontdek Hier Wat Elon Musk Doet Om Niet Uit Te Stellen

 

Is één van de meest gedreven én succesvolste ondernemers ter wereld. Na de verkoop van Paypal stortte hij zich volledig op het starten van Tesla én Space-X. Hij is altijd gefocust op groei en expansie om daardoor zoveel mogelijk bij te dragen aan de maatschappij.

Hetgeen Elon als geen ander weet is dat er een schaarste is in tijd. Het gebeurd al eens dat hij slechts 2 uur slaapt op zijn kantoor op de grond omdat hij deadlines heeft om af te werken.

Ook in het maken van beslissingen is hij heel snel. Als hij de benodigde informatie bezit zal hij altijd een beslissing maken. Hij weet dat de juiste beslissing niet bestaat én dat zijn grootste uitgave is het uitstellen van het maken van een beslissing.

Dus als jij een beslissing hebt te maken en je ontdekt dat je steeds aan het uitstellen bent stel jezelf de volgende vraag:

 

 • Wie is Elon Musk wél, die ik niet ben?
 • Wat zou Elon Musk doen in deze situatie?

Overzicht blogartikelen

Hoe een drukbezette bankier zijn grip herwon op zowel zijn zakelijke als persoonlijke leven:

“De Inner Strength-methodiek heeft me geleerd mijn eigen kompas te gebruiken.”

Lees de blog

De Inner Strength-methode heeft de verkoop van deze bandenproducent verdubbeld:

“Eerlijke zelfreflectie is essentieel”

Lees de blog

Deze ondernemer maakte een succesvolle groeispurt dankzij het advies van Inner Strength:

“Door snel te groeien, vond ik veel meer rust.”

Lees de blog

Overzicht blogartikelen

Hoe een drukbezette bankier zijn grip herwon op zowel zijn zakelijke als persoonlijke leven:

“De Inner Strength-methodiek heeft me geleerd mijn eigen kompas te gebruiken.”

Lees de blog

De Inner Strength-methode heeft de verkoop van deze bandenproducent verdubbeld:

“Eerlijke zelfreflectie is essentieel”

Lees de blog

Deze ondernemer maakte een succesvolle groeispurt dankzij het advies van Inner Strength:

“Door snel te groeien, vond ik veel meer rust.”

Lees de blog

Ontvang waardevolle leadership tools.

In dit eBook voorzien wij ons netwerk van waardevolle Leadership tools die je direct in jouw organisatie kunt implementeren met meetbaar resultaat als direct gevolg!

INNER STRENGTH

Inner Strength in Antwerpen is het adres voor gedreven ondernemers in België en Nederland die vragen hebben over onderstaande onderwerpen:

Businesscoaching – Bedrijfscoach – Bedrijfsstrateeg – Businessopportunities – Leadership coaching – Leiderschapstrajecten – Executive coaching – Businesscoach – Leiderschapstraining – Business mediation – Groeicoaching – Result Catalyst – Leiderschapsskills – Bedrijfsovername – Bedrijfscoaching – Peopleskills

Impact maken

"*" indicates required fields