Time management

4 stappen om van timemanagement problemen af te komen

Hetgeen ik vaak hoor als ik spreek met Zaakvoerders, Ceo’s en Bestuurders is dat ze het altijd druk hebben en dat hun work life balance sucks!

Nu ik ben het zat! Ik vind het prima dat je jezelf en je bedrijf tekort doet én je moet één ding weten: Het hoeft helemaal niet!

Druk zijn betekent eigenlijk lui ! Je bent te lui om te doen wat echt nodig is. In mijn werkgebied noem je dit ‘a racket’. Oftewel je doet iets én door dit te doen is er een verborgen voordeel. Éen van de voordelen van druk, druk , druk is dat je géén verantwoordelijkheid hoeft te nemen voor iets. Het ontlopen van verantwoordelijkheid voelt comfortabel. Echter door niet te doen wat echt nodig is zorgt het voor een leven vol frustratie en stress.

 

Je blijft de dingen die je moet doen maar voor je uit schuiven én je voelt je uiteindelijk gefrustreerd omdat je weer iets niet gedaan hebt wat je ‘eigenlijk’ zou moeten doen.

 

We zeggen dan vaak: ik heb een timemanagement probleem maar wat het werkelijk is: het ontbreekt aan doelenmanagement !

 

Een briljante ondernemer met een briljante work life balance en die ik vaak als voorbeeld gebruik in de gesprekken met mijn cliënten is Richard Branson. Dit is iemand die meer dan 300 bedrijven aanstuurt, 35.000 man personeel en 4 personal assistants heeft, altijd fit is en altijd verschijnt vanuit strength. Richard is absoluut een bad-ass als het gaat om business én ondanks dat hij zoveel verantwoordelijkheid heeft ervaar je bij hem nooit stress. Hij verschijnt in iedere meeting of interview altijd licht, opgewekt en spreekt altijd vanuit creatie. Richard Branson is iemand die nooit stress ervaart! Éen van de dingen die Richard Branson heel goed beseft is dat er maar 24 uur in een dag zitten én dat hij maar een korte tijd op deze planeet is om zijn doelen te realiseren. Hoe lukt hem dit dan wel?

 

Richard Branson heeft een 5-minuten agenda! Inderdaad een 5-minuten agenda. Dus als hij iets doet dan doet hij dit altijd met een purpose, een duidelijk doel! Hij spreekt enkel over de dingen die er echt toe doen en van daaruit maakt hij afspraken, commitments! Door enkel zijn afspraken te managen leidt dit direct tot het gewenste resultaat!

 

Een heel werkbare vraag die jij jezelf als ondernemer kunt stellen is: Wie is Richard Branson wel, die jij niet bent?

Om je te assisteren bij het creëren van doelenmanagement vind je hieronder 6 waardevolle inzichten!

 

Timemanagement volgens Richard Branson

 

6 Krachtige acties die impact maken op timemanagement issues

 

1 – Creëer een duidelijk meetbaar doel Iedere succesvolle gedreven ondernemer heeft een duidelijk doel. Het geeft aan wat, door wie, waar en wanneer het gedaan is. Heb je jouw doelen niet scherp dan zorgt dit vaak voor Timemanagement problemen. Ongelooflijk hoevaak ik een ondernemer spreek die niet exact kan zeggen wat ze dit jaar gaan behalen. Als je er naar vraagt komt er een antwoord als: we zijn goed bezig. Als we iets meer doen dan afgelopen jaar is het al een goed jaar. Het zorgt ervoor dat ze vaak door de bewegingen heen gaan. Deze vragen gaan je helpen om hier meer duidelijkheid in te krijgen:

 

 • Hoe moet mijn bedrijf er over een jaar uitzien?
 • Welke omzet/winst ga ik creëren de komende 12 maanden?
 • Waar is dit op gebaseerd?
 • Hoe moet mijn persoonlijke leven er over een jaar uitzien?

 

2 – Welke prioriteiten moet ik stellen?

Om van timemanagement issues af te komen is het van groot belang dat je helder hebt wat je prioriteiten zijn. Als ondernemers zeggen: ik heb geen tijd dan betekent dat letterlijk: het is geen prioriteit!
Als je geen prioriteiten hebt dan zeggen we ja tegen de dingen waar we nee tegen zouden moeten zeggen en andersom. Dit is heel onwerkbaar en leidt altijd tot stress en frustratie.

Je leven wordt veel simpeler als je helder hebt waar je JA en NEE tegen zegt. In de praktijk hebben mensen veel moeite om NEE te zeggen tegen mensen of dingen die gedaan moeten worden.

 

 • Maak een lijst met dingen waar je JA tegen zegt?
 • Maak een lijst met dingen waar je NEE tegen zegt?

 

3 – Welke acties moet ik doen? Hetgeen wat de wereld in beweging brengt is door te doen wat nodig is. Je zult bereid moeten zijn om de acties te doen die nodig zijn om het gewenste resultaat te verkrijgen.
Aan de ene kant heb je acties die je moet starten, bijvoorbeeld: een agenda aanleggen, integer zijn aan mijn afspraken, nieuwe medewerker aannemen, investering doen om uit te breiden.

 

Aan de andere kant heb je acties die je moet stoppen, bijvoorbeeld: stoppen met snoozen, alles zelf blijven doen, cliënten die te laat betalen blijven tolereren.

 

 • Maak een lijst met dingen die je moet starten?
 • Maak een lijst met dingen die je moet stoppen?

 

4 – Wie moet ik zijn? Dit is de meest uitdagende vraag om timemanagement problemen te tackelen. Als je vraagt: wie moet jij zijn? Dan is het vaak….ehhh gewoon mezelf. Hetgeen je verantwoordelijkheid voor wilt nemen is dat WIE jij nu bent, geleid heeft tot waar je nu staat. De ondernemer met ’timemanagement’ problemen. Dit zorgt vaak voor een hoop stress in je zakelijke én persoonlijke leven.

Laten we kijken naar het voorbeeld wat ik gaf. Vraag jezelf af: Wie is Richard Branson WEL, die ik vandaag de dag niet ben?

Hetgeen je dan waarschijnlijk bij Richard ziet is: iemand die focus heeft, iemand die strikt is, iemand die gedreven is, iemand die integer is aan zijn woord. Jij ziet waarschijnlijk nog meer dingen dan ik nu benoem.

Wat nu werkt is door jezelf de vraag te stellen: Wie ( welke persoon ) ben ik nu vandaag de dag? Hoe ervaar jij jezelf als ondernemer ( sommige zien dit als persoonlijkheid of karakter)? Misschien is het antwoord: gestresst, koppig, aardig, of ben je iemand met een kort lontje.

Het idee is dat je nu bewust gaat kijken naar welke houdingen ( inner strength) je zult moeten aannemen of moeten stoppen. Door een bewuste krachtige houding is de kans dat je het gewenste resultaat gaat bereiken vele malen groter.

 

 • Maak een lijst met houdingen die je herkent bij jezelf?
 • Maak een lijst met houdingen die je moet stoppen?
 • Maak een lijst met houdingen die je nodig hebt om je gewenste resultaat te bereiken?

 

Je hebt nu 4 krachtige stappen waarmee je direct impact kunt maken op je huidige realiteit. Heb je het uitgewerkt en ben je ze gaan toepassen dan is het onmogelijk dat je geen verschil opmerkt. Heb je het werk gedaan en ervaar je geen verschil of is er iets niet duidelijk, voel je dan vrij om me een bericht te sturen. Als je de blog waardevol vindt, dan zou ik het een voorrecht vinden als je het artikel met jouw netwerk deelt.

Overzicht blogartikelen

Hoe een drukbezette bankier zijn grip herwon op zowel zijn zakelijke als persoonlijke leven:

“De Inner Strength-methodiek heeft me geleerd mijn eigen kompas te gebruiken.”

Lees de blog

De Inner Strength-methode heeft de verkoop van deze bandenproducent verdubbeld:

“Eerlijke zelfreflectie is essentieel”

Lees de blog

Deze ondernemer maakte een succesvolle groeispurt dankzij het advies van Inner Strength:

“Door snel te groeien, vond ik veel meer rust.”

Lees de blog

Overzicht blogartikelen

Hoe een drukbezette bankier zijn grip herwon op zowel zijn zakelijke als persoonlijke leven:

“De Inner Strength-methodiek heeft me geleerd mijn eigen kompas te gebruiken.”

Lees de blog

De Inner Strength-methode heeft de verkoop van deze bandenproducent verdubbeld:

“Eerlijke zelfreflectie is essentieel”

Lees de blog

Deze ondernemer maakte een succesvolle groeispurt dankzij het advies van Inner Strength:

“Door snel te groeien, vond ik veel meer rust.”

Lees de blog

Ontvang waardevolle leadership tools.

In dit eBook voorzien wij ons netwerk van waardevolle Leadership tools die je direct in jouw organisatie kunt implementeren met meetbaar resultaat als direct gevolg!

INNER STRENGTH

Inner Strength in Antwerpen is het adres voor gedreven ondernemers in België en Nederland die vragen hebben over onderstaande onderwerpen:

Businesscoaching – Bedrijfscoach – Bedrijfsstrateeg – Businessopportunities – Leadership coaching – Leiderschapstrajecten – Executive coaching – Businesscoach – Leiderschapstraining – Business mediation – Groeicoaching – Result Catalyst – Leiderschapsskills – Bedrijfsovername – Bedrijfscoaching – Peopleskills

Impact maken

"*" indicates required fields